Home Starožitnosti, umění Antikvariát Staré knihy Victor Hugo - CHRÁM MATY BOŽÍ V PAŘÍŽI.
Je nám líto, ale tenhle inzerát již není aktuální.

Victor Hugo - CHRÁM MATY BOŽÍ V PAŘÍŽI.

Kraj Vysočina
15. 7. 2017 - 11:25
30 Kč
Prodávající

Popis

PRAHA 1968.

Historický román ze středověké Paříže za dob vlády Ludvíka XI. (15. století). Popisuje tehdejší vrstvy společnosti a vztahy mezi nimi.

Obsah díla
Quasimodo byl jaké malé dítě odložený v chrámu Matky boží. Vychoval ho a postaral se o něj mladý kněz Klaudio Frollo a později mu dal místo zvoníka. Chrám byl Quasimodovi celým světem. Esmeralda je krásná mladá tanečnice, která tančí po ulicích Paříže se svou kozičkou Džali. Při jednom z jejich vystoupení se do ní Frollo zamiluje. I přes celibát, který musí jako kněz dodržovat, donutí Quasimoda, aby Esmeraldu unesl a mohla být celá jeho. Při únosu je Esmeralda zachráněna kapitánem Pheobem a Quasimodo odsouzen na pranýř. Při mučení se nad ním jako jediná slituje Esmeralda a Quasimodo se do ní zamiluje. Esmeralda je však zamilována do svého zachránce Pheoba, on však její lásku neopětuje. Když se mladá dvojice sejde, je překvapena Frollem, který probodne kapitána a Esmeralda je odsouzena k smrti. Ze šibenice je zachráněna Quasimodem, který ji odvede do azylu Matky boží. Při puči, který způsobí lůza tehdejší Paříže, aby zachránila Esmeraldu před smrtí, je v probíhajícím zmatku odvedena Frollem. Ten ji už několikrát navrhoval, že ji může zachránit jen tehdy, když ho bude milovat a odejde s ním. Esmeralda raději zemře než aby byla s knězem. Pořád miluje Pheoba, který díky péči lékařů nezemřel. Frollo ji tedy odvede ke kajícnici v Rolandově věži. Gudula nemá Esmeraldu ráda, jelikož je cikánka. Ti jí před 15 lety ukradli děťátko. Nakonec v Esmeraldě pozná svoji dceru a vše je jí odpuštěno, ale bohužel už je pozdě. Nemá už šanci na útěk a je pověšena. Celý tento proces sledovali Frollo a Quasimodo z věžě. Když Quasimodo viděl, jak je Frollo bezcitný, shodí ho z věže. Tím pro Quasimoda skončí celý svět a nemá už pro co žít. Dlouho se o něm neslyšelo. Po několika letech je nalezeno zvoníkovo tělo v hrobce, kde byla Esmeralda pohřbena. Dvě navěky se objímající kostry.

Quasimodo
Člověk, který je již od narození znetvořený. Má na zádech hrb, jednu nohu kratší než druhou, velké oko, křivé zuby, zrzavé vlasy. Při své práci zvoníka ohluchl. Uvnitř je to však člověk citlivý, něžný, který umí milovat, ochotný, vděčný, obětavý. Quasimodo znázorňuje postavu člověka u které platí, že to nejkrásnější má člověk uvnitř. Společnost ho kvůli jeho vzhledu odsuzovala a nepřijala ho mezi sebe. Miluje jen dvě osoby. Frolla a Esmeraldu.

Cenu prosím nabídněte. Na dobírku nezasílám, nezlobte se. Pouze platba předem na účet.Z boží vám mohu zaslat poštou na vaší adresu.
+ 35 Kč poštovné.

Victor Hugo - CHRÁM MATY BOŽÍ V PAŘÍŽI.

Zavřít Zavřít
Prodávající
Klára Janáková
Pošlete uživateli zprávu
0 / 1000

Nahlásit inzerát

Zavřít Zavřít
0 / 2000
Děkujeme za zpětnou vazbu! Inzerát byl nahlášen!